Jednym z kluczowych elementów procesu przygotowania jest grillowanie kurczaka nad wodą. Dzięki tej wyjątkowej metodzie, podczas pieczenia na płasko, wytopiony tłuszcz jest precyzyjnie eliminowany, lądując w wanience z wodą umieszczonej w dolnej części grilla. Atutem grillowania nad wodą, jest także utrzymanie wilgotności mięsa. Dzięki temu kurczak zachowuje swą soczystość i delikatność. To wszystko oznacza, że nasze kurczaki są nie tylko smaczne, ale również zdrowe – lekkie, pozbawione nadmiaru kalorii i nie nasiąknięte dymem z przypalonego tłuszczu.
Butterfly Chicken to niezwykła uczta dla podniebienia, w której główną rolę odgrywa soczysty kurczak grillowany na płasko. Sposób takiego opiekania to znana za oceanem metoda “spatchcock” lub flat roasted. Teraz możesz skosztować jej również w Krakowie – o ile nam wiadomo, jesteśmy jedynym lokalem w Polsce serwującym to wyśmienite danie.
Nasz wykwintny kurczak przygotowywany jest na bieżąco – z największą starannością, co przekłada się na wyjątkową jakość tej potrawy. Proces grillowania na płasko, pozwala znacznie skrócić czas opiekania, a tym samym zachować w pełni soczyste i aromatyczne mięso i jednocześnie wytworzyć na powierzchni niezbędną chrupkość. Wszystko po to, aby każdy kęs był prawdziwą rozkoszą dla podniebienia, której trudno szukać w klasycznym kurczaku z rożna.
Nazwa „kurczak motylkowy” przyjęła się na określenie tego dania ze względu na jego charakterystyczny sposób grillowania na płasko, a także sposób podania na stole. Kurczak ułożony jest na desce w ten sposób, że przypomina delikatne skrzydła motyla. Istotny jest również optymalny rozmiar, starannie selekcjonujemy kurczaki, by mogły stać się Butterfly Chicken i smakować zawsze tak samo – czyli wyśmienicie.
Zapraszamy do skosztowania potraw z naszej oferty! Butterfly Chicken to nie tylko danie, to kulinarna podróż, która przeniesie Cię w krainę nowych smaków i aromatów kurczaka, nie znanych dotąd w Polsce.